Autorizatia de mediu

Autorizatia de Mediu

Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, autorizatia de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protecta mediului, prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare ai unei activitati existente sau ai unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea in functiune.

Procedura de reglementare este stabilita prin OM nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

In Romania, autorizatia de mediu este necesara pentru activitatile care pot avea impact asupra mediului, cum ar fi constructia sau modificarea unui obiectiv, deschiderea sau modificarea unei activitati industriale sau pentru activitati care utilizeaza substante periculoase sau care produc deseuri periculoase.

Exemple de activitati care pot avea nevoie de autorizatie de mediu in Romania:

  • spalatoriile auto
  • service-urile auto cu vopsitorie
  • companii care se ocupa cu dezmembrari auto
  • restaurantele
  • companii de colectare deseuri
  • agentiile de productie publicitara
  • depozitele pentru deseuri

 

Aceasta este doar o lista partiala si exista multe alte activitati care pot avea nevoie de autorizatie de mediu in Romania. Este importanta verificarea in Anexa 1 din OM 1798/2007 daca respectivele coduri CAEN necesita autorizatie de mediu.

De ce este necesara autorizatia de mediu?

Autorizatia de mediu este necesara pentru a asigura ca activitatile umane nu dauneaza mediului inconjurator si nu pun in pericol sanatatea oamenilor. Autorizatia de mediu obliga companiile si organizatiile sa ia masuri pentru a minimiza impactul asupra mediului si pentru a proteja resursele naturale.

De asemenea, autorizatia de mediu este necesara pentru a asigura transparenta si responsabilitatea in domeniul protectiei mediului. Aceasta permite autoritatilor competente sa monitorizeze activitatile care pot avea un impact asupra mediului si sa ia masuri in cazul in care sunt incalcate regulile de protectie a mediului.

In general, autorizatia de mediu este necesara pentru a proteja mediul inconjurator si sanatatea oamenilor, si pentru a asigura ca activitatile umane sunt desfasurate intr-un mod responsabil si durabil.

 

Documente necesare pentru obtinerea autorizatiei de mediu

 

Pentru depunerea solicitarii de obtinere a autorizatiei de mediu ai nevoie de urmatoarele documente:

  • Cerere pentru eliberarea autorizatiei;
  • Fisa de prezentare si declaratie;
  • Dovada ca a fost facuta publica solicitarea;
  • Certificat de inregistrare al firmei (CUI);
  • Certificat constatator emis de O.R.C.;
  • Dovada detinerii spatiului (contract de vanzare- cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, etc.);
  • Planul de situatie a obiectivului/ amplasamentului (plan anexa la certificatul de urbanism);
  • Planul de incadrare in zona a obiectivului (plan anexa la certificatul de urbanism);
  • Procesul-verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor impuse prin acordul de mediu (daca exista acord de mediu), formularul de inregistrare insotit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activitatii gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire (daca este cazul);
  • Dovada platii tarifului de parcurgere a procedurii de autorizare.

Revizuirea autorizatiei de mediu

In cazul oricaror modificari intervenite in activitatea companiei dupa emiterea autorizatiei este necesara solicitarea unei revizuiri. Autorizatia de mediu poate fi revizuita in mai multe situatii, cum ar fi:

  • Modificarea activitatii: Daca aveti o autorizatie de mediu pentru o anumita activitate, dar doriti sa modificati activitatea intr-un mod care poate avea un impact asupra mediului, trebuie sa solicitati o revizuire.
  • Schimbarea locatiei activitatii: Daca activitatea dvs. se muta intr-o alta locatie, trebuie sa solicitati o revizuire a autorizatiei pentru a va asigura ca respectati regulile de protectie a mediului in noua locatie.
  • Modificarea conditiilor de autorizare: Daca conditiile de autorizare s-au modificat intr-un mod care poate avea un impact asupra activitatii dvs., trebuie sa solicitati o revizuire a autorizatiei de mediu.
  • Modificarea legislatiei in domeniul protectiei mediului: Daca s-au facut modificari in legislatie in domeniul protectiei mediului care pot avea un impact asupra activitatii dvs., trebuie sa solicitati o revizuire pentru a va asigura ca respectati noile reguli.
  • Solicitarea de catre autoritatea competenta: Autoritatea competenta din domeniul mediului poate solicita o revizuire a autorizatiei de mediu daca considera ca este necesara pentru protejarea mediului sau pentru respectarea legislatiei in domeniu.

 

Sanctiuni

 

Nerespectarea sau lipsa autorizatiei de mediu duce la sanctiuni aplicate de Garda de Mediu (autoritatea care inspecteaza si controleaza toate activitatile care tin de protectia mediului). Aceste sactiun pot fi cuprinse intre:

 

  • 3000- 60.000 lei (RON) pentru:

– nerealizarea obligatiei persoanelor juridice de solicitare si obtinere a actelor de reglementare conform prevederilor legale, precum si a acordului de import/export si a autorizatiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale, in termenele stabilite de autoritate

  • 5000- 60.000 lei (RON), pentru:

– neindeplinirea obligatiei persoanelor juridice de a functiona cu respectarea prevederilor autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu pentru activitatile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului;

– neducerea de indeplinirea a obligatiei titularului de a notifica autoritatea competenta pentru protectia mediului cand intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau cu privire la orice modificare a conditiilor care au stat la baza emiterii acestora, inainte de realizarea modificarii;

– neindeplinirea obligatiei persoanelor juridice de a realiza in totalitate si la termen masurile impuse, in conformitate cu actele de reglementare si prevederile legale, de persoanele imputernicite cu verificarea, inspectia si controlul in domeniul protectiei mediului.

 

 

Procesul de obtinere al autorizatiei de mediu poate fi unul extrem de birocratic si neplacut, de aceea specialistii EMCOST au toate componentele necesare si au grija ca toate demersurile pentru obtinerea autorizatiei sa fie indeplinite conform legislatiei in vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *