Obligațiile la fondul de mediu

Obligațiile la fondul de mediu sunt datorate pentru gestionarea ambalajelor pe teritoriul României, pentru uleiuri, anvelope, pungi, deseuri electrice si de baterii, emisiile de poluanți în atmosferă etc. Acestea sunt reglementate în principal prin O.U.G 196/2005 privind Fondul pentru Mediu și prin  ORDIN Nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul a contribuțiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru Mediu, cu modificările și completările ulterioare.

Cine trebuie sa achite obligatiile la Fondul pentru Mediu?

Obligațiile la fondul de mediu trebuie achitate conform principiului ”poluatorul plateste” de către toți operatorii prevazuti la Art. 9 din OUG 196/2005.

Care sunt cele mai frecvente obligații pe care o companie le are către Administrația Fondului pentru Mediu?

  1. Obligația de a declara și de a îndeplini obiectivele de recuperare / reciclare pentru ambalaje și pentru deșeurile de ambalaje introduse pe piața națională prin: import, achiziții intracomunitare, producție de produse pe piața internă, producție de ambalaje de vânzare cu amănuntul, supraambalare, închiriere de ambalaje și deținerea propriei etichete.
  2. Obligația de a declara și de a îndeplini obiectivele de declarare și colectare pentru echipamentele electrice și electronice introduse pe piață.
  3. Obligația de a declara și de a îndeplini obiectivele de reciclare a bateriilor și a acumulatorilor.
  4. Obligația de a declara, colecta și de avalorifica anvelopele noi sau a celor uzate introduse pe piața națională pentru reutilizare.
  5. Obligația de a achita taxa 0,3 lei/kg aplicabilă uleiurilor si de a le declara catre Fondul pentru Mediu
  6. Obligatia de a achita contravaloarea de 2% din valoarea totala a substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu si de a le declara catre Fondul pentru Mediu
  7. Obligația de a achita ecotaxa în valoare de 0,15 lei / bucată și declararea introducerii pe piața natională a pungilor din materiale neregenerabile

 

Ce informatii sunt necesare in declaratia privind obligatiile la Fondul pentru Mediu?

În declarația completată și depusă lunar, trimestrial sau anual către Administrația Fondului pentru Mediu sunt necesare completarea unor date precum:

  1. Datele de identificare ale producătorului sau deținătorului de deșeuri: nume, CUI, sediu, număr de telefon, adresă de email.
  2. Tipul de deșeuri: se vor specifica tipurile de deșeuri produse sau detinute, precum și cantitățile acestora.
  3. Data începerii producției sau detinerii de deșeuri: se va specifica data începerii producției sau detinerii de deșeuri.
  4. Data depunerii declarației: se va specifica data depunerii declarației la Fondul pentru Mediu.
  5. Semnătura: declarația trebuie semnată electronic de către persoana responsabilă cu depunerea acesteia.
  6. Alte documente anexate: pot fi anexate alte documente, precum certificatul de înregistrare a deșeurilor sau actul de autorizare pentru producția sau detinerea de deșeuri.

Este important să se asigure completarea corectă și actualizarea periodică a declarației privind obligațiile la Fondul pentru Mediu, în scopul evidențierii cantităților și tipurilor de deșeuri produse sau detinute.

Pentru ca știm că obligațiile la Fondul pentru Mediu pot reprezenta o componentă financiară majoră în activitatea unei companii și pentru că toate aceste proceduri necesită timp, iar timpul este esențial în orice afacere, sfatul nostru este sa lași această sarcină în seama specialiștilor. Echipa EMCOST îți  pune la dispozitie urmatoarele servicii: identificarea contribuției fiscale către Administrația Fondului  pentru Mediu, calcularea contribuției datorate, completarea și transmiterea declarațiilor conform termenului specific fiecărei contribuții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *